Apr 2024
Kode Facade

Kode Facade

I hjärtat av Bergen ligger Kode Museum som i 200 år har varit hem för mästerverk inom musik, konst, konsthantverk och design. Callum Innes, världsberömd abstrakt konstnär med en lång relation med museet, blev inbjuden att skapa en permanent utställning av ljus som speglar den subtila färgblandningen som finns i hans målade verk. I samarbete med Kevan Shaw Lighting Design skapade de två en unik tillämpning av fasadbelysning som i en dynamisk cykel skapar 60 "målningar" av ljus. Utställningen öppnades den 10 april 2024 i samordning med Innes' utställning med titeln "Cadmium Orange Red Violet Lamp Black" och är tillgänglig för alla som besöker Bergen i sökandet efter konst under nattetid.

Koncept och komposition: Callum Innes
Ljusdesign: Kevan Shaw Lighting Design

Produkter: Lumenfacade Nano RGBW, Pharos LPC1, Pharos Cloud

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Feb 2022
Wallenstam - före efter

Wallenstam - före efter

Fastighetsbolaget Wallenstam har under de senaste åren satsat på belysning av fasaderna på sina vackra fastigheter. Under 20/21 var det företagets kronjuveler på Avenyn i Göteborg och i år har turen kommit till Birger Jarlsgatan 64. Av Ljusdesigner Andreas Milsta på White Arkitekter har vi fått denna klassiska makeover bild som tydligt visar vilken skillnad god ljusdesign  kan göra. Armaturer från Lumenpulse och styrsystem från Pharos Controls.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Jan 2022
Filborna Vattentorn

Filborna Vattentorn

Filborna vattentorn byggdes 2018-20 och har designats av Gert Wingårdhs Arkitektkontor. Under 2021 så har platsen även fått belysning för att både synas och kunna brukas under fler av dygnets timmar.

Ljusdesign: Bertil Göransson, Luxera

Armaturer: Lumenbeam Grande RGBW, Lumenbeam XL RGBW

Styrsystem: Pharos Controls

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Dec 2021
Sundbybergs Kyrka

Sundbybergs Kyrka

En vacker byggnad förtjänar en vacker ljussättning. Det här är ett bra exempel på hur bra design skapar både ett vackrare uttryck och sparar energi. White Arkitekter har gestaltat en ny fasad- och parkbelysning till Sundbybergs kyrka som syftar till att skapa en mer hållbar ljusmiljö som balanserar mellan behoven av ljus och mörker. Belysningen invigdes december 2021 och svarar upp till moderna ambitioner kring lägre energiförbrukning samt minskade ljusföroreningar. Väggmonterade Lumenfacade Nano och markinfällda Lumenfacade Inground från Lumenpulse bidrar till det vackra ljuset. Foto: Erik Hagström

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Nov 2021
Rys och mys i Varberg

Rys och mys i Varberg

Varberg stad  med Energibolaget Varberg Energi har satsat på ett ljusevenemang,  "Mys och Rys", för att ge Varbergsborna en anledning att ge sig ut under de mörka novemberkvällarna. På bilden ses Varbergs Sparbank upplyst av 8 st Lumenbeam Grande RGB och styrda via en Pharos LPC1. Evenemanget pågår under hela vecka 44 så ta chansen om du befinner dig i närheten.

Okt 2021
Norsk Lyspris 2021

Norsk Lyspris 2021

Vi är glada och stolta över att fasadbelysningen på Markeveien i Bergen nominerats till Norsk Lyspris 2021. Projektet har varit nyskapande på många sätt men främst i sättet det genomförts. Förutom en halvdags provbelysning av en lokalanställd medarbetare på Lightbureau har arbetet med design, driftsättning och programmering gjorts helt på distans. LightBureau gjorde ljusdesignen från Oslo och vårt Stockholmskontor och Göteborgskontor samarbetade kring koncept, tekniska lösningar och programmering. Självklart ligger Pandemin bakom arbetssättet men det gav oss många lärdomar inför framtiden. Armaturer från Lumenpulse och Xicato.

Se fler bilder

Okt 2021
Lights in Alingsås 2021

Lights in Alingsås 2021

Workshopen på Lights in Alingsås är nu avslutad och resultatet klart för oss i allmänheten att ta del av. Här är en liten smakbit från Site 2 med Rodrigo Muro som Ljusdesigner och produkter från Lumenpulse. Gillar du ljussättning så boka in ett besök i Alingsås innan den 7 november. Väl värt en omväg.

Se fler bilder

Mar 2021
Tyska Kyrkan i Göteborg

Tyska Kyrkan i Göteborg

Den ikoniska kyrkan i centrala Göteborg, Tyska Kyrkan - även känd som Christinae Kyrka - har fått ny belysning inför Göteborgs jubiléet 2021.Tengbom Architekter och Svenska Kyrkan har  tillsammans tagit fram en ljusdesign som lyfter fram den 400 år gamla kyrkan samtidigt som de skapar en mer välkomnande miljö runt kyrkogården och de omgivande gångvägarna.

Stockholm Lighting levererade Lumenfacade Nano till kyrktornet.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Jun 2020
Vackra kvällar i Borensberg

Vackra kvällar i Borensberg

Efter en uppgradering av systemet och driftsättning i vacker sommarkväll så  kan vi njuta av de upplysta kraftledningsstolparna i Borensberg igen. Ska du färdas på Göra kanal i sommar så missa inte detta. Ljusdesign: Light Bureau

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Feb 2020
Uplands banken

Uplands banken

Uplands Enskilda bank vid Stora torget i Uppsala har fått ny fasadbelysning. Stina Marsch på Bjerking har varit Ljusdesigner och har jobbat med projektet i hela 5 år innan allt var på plats. I senaste numret av Ljuskultur beskriver hon arbetet och avslutar med " Det är fantastiskt att en enskild fastighets­ägare har velat göra den här satsningen som bidrar så mycket till en vackrare stad. Min förhoppning är att andra fastighets­ägare ska bli inspirerade och vilja ljussätta fler byggnader runt torget". Vi håller med - vi har många vackra byggnader i våra städer som behöver lyftas fram på samma sätt som Uplandsbanken. Armaturer från Ecosense

Läs hela artikeln här

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Okt 2018
Lights in Alingsås 2018

Lights in Alingsås 2018

Årets "Lights in Alingsås" bjöd på en fin installationsvecka med mestadels sol och hyfsade temperaturer. Det brukar vara positivt för resultatet och så även detta år.  Temat 2018 var Energi och det är sex olika platser runt om i Alingsås som nu andas och ger energi med sina kreativa ljusinstallationer, ladda ner appen och läs mer om dessa här. Stockholm Lighting medverkade med armaturer, styrysystem och programmering till två siter i år, Hjälmqvistska Gården med brasilianska Diana Joels som designer och Telegrafhuset med Nikoletta Theodoridi från Grekland. Vi är nöjda med resultatet men ta gärna vägen förbi och titta själva! Foto: Patrik Gunnar Helin

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Jan 2018
Vinter i Katarinahissen

Vinter i Katarinahissen

För att ge lite glans åt det numera ganska stökiga området runt Slussen har fastighetsägaren Newsec under senaste året lyst upp glaskuben ovanför Katarinahissen. Nu är det vinterblått som gäller och vår tekniker Oscar fick denan fina bild med sig från programmeringskvällen. Armaturer:  Lumenfacade  60 cm RGB 10x60 grader. Styrsystem: SLC Jambox

Sep 2017
Cherry Lights

Cherry Lights

Den 12 september var det invigning för Cherry lights i Ursvik. Johan Ferner Ström har skapat läckra lysande ljusskulpturer för de öppna gräsytorna i mellan fastigheterna i bostadsområdet. Beställare är SKB som satsar stort på konst i sina bostadsområden. Stockholm Lighting har levererat en dynamisk belysningslösning som ger liv åt skulpturen.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Maj 2017
Cooledge - nu också för utomhusbruk

Cooledge - nu också för utomhusbruk

Med CooledgeTile Exterior får vi ett helt nytt verktyg för utomhusbelysning. Alla komponenter är IP65-klassade och bygger på samma modulära system som Cooledge Tile för inomhusbruk. Det innebär att du nu även kan skräddarsy din exteriörbelysning.
Du kan förnya byggnader genom att bygga ljusväggar, lägga in ljus i nisher, öppningar eller framhäva andra byggnadsdetaljer utomhus.

Läs mer om produkten här och hör gärna av dig till oss för en demonstration. 

Jan 2017
Skidbacken i Narvik

Skidbacken i Narvik

Narvikfjellet ligger omringat av blåa Atlantfjordar och spetsiga fjälltoppar och är helt olik andra skidanläggningar. Systemet har Norges största liftburna fallhöjd på 882 meter. Tyvärr har bara en del av backen varit belyst vilket minskat möjligheterna till skidåkning under de mörka vintermånaderna. Nu har det blivit ändring på det sedan i januari 2017 då den övre delen av backen fick modern och energisnål LED belysning. Belysningen kommer från ewo och är av typen R4-R och har linser som mycket precist riktar ljuset längs med backen för att minimera bländning och spilljus. Totalt har 39 armaturer monterats i klättringsbara  master från Scanmast.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Nov 2016
TAVA 16

TAVA 16

Ljusfestivalen TAVA 16 genomfördes under oktober 2016 i den estländska universitetsstaden Tartu. Temat för festivalen var "(non) Place" och genom att använda ljus på olika sätt ville man lyfta fram stadens okända och glömda platser och ge dessa nytt liv och på så sätt skapa upplevelser av stadens invånare.  Stockholm Lighting sponsrade belysningen av ruinerna av Tartus  katedral med armaturer från Lumenpulse. Ljusdesign Johan Moritz och Tina Wikström.

Se fler bilder

Dec 2015
Designade kraftledningsstolpar lyser upp Göta Kanal

Designade kraftledningsstolpar lyser upp Göta Kanal

Som en del av Svenska kraftnäts nya elförbindelse SydVästlänken har et  antal designade stolpar placerats vid passagen av Göta Kanal och Motala Ström.

Från solnedgången kommer två av stolparna att lysas upp. Klockan 22 sker en övergång till en nattbelysning som består av belysta kraftledningslinor där olika delar av belysningen är synlig i olika riktningar. Ljusdesignen har tagits fram ÅF Lighting med inspiration från platsen och dess praktfulla natur.

– Ambitionen har varit att skapa ett ljus som förändras i enlighet med naturen runt om, därför använder vi färgtonerna från kvällshimlen. Vi hoppas att den nya belysningen ska tillföra något till platsen och de människor som passerar här varje dag, säger Tobias Olsson på ÅF Lighting, som tillsammans med Kai Piippo ligger bakom designen.

- Vår förhoppning är att stolparna ska uppfattas som karakteristiska landmärken och tilltalande inslag i den vackra landskapsbilden vid Göta kanal, både av de som bor i området och de som är genomresande, säger Sverker Ekehage, huvudansvarig för SydVästlänken på Svenska kraftnät

Mar 2015
Faktoribron Eskilstuna

Faktoribron Eskilstuna

Eskilstuna kommun har satsat på ny belysning på flera platser i staden för att lyfta fram vackra detajer i stadsbilden.  Ljusdesignen på Faktoribron grundar sig i kommunens vision om att lyfta platsens historiska värde. Sedan Eskilstuna blev en industristad på 1600-talet har gevärsfaktori och smedjor med metallförädling och järnbearbetning funnits på platsen invid Faktoribron.  Ljuset under bron i utskoven symboliserar masugnar och den platsspecifika specialarmaturen på bron illustrerar krackelerat järn som glöder. Stockholm Lighting har levererat dynamiska armaturer från Lumenpulse och styrsystem från Pharos till utskoven under bron.

Ljusdesign Emma Röing, Projektengagemang Elmiljö. Fotograf Johan Jansson

Jan 2015
Sydsvenskan får fasadbelysning

Sydsvenskan får fasadbelysning

Sydsvenskans fasad missar man inte när man rullar in i Malmö. Nu har byggnaden äntligen fått en fin fasadbelysning som ger byggnaden en tydlig profil även kvällstid.
Ljusdesigner: WSP Ljusdesign, Vivi Katarina Hennig, Ljusdesigner IALD, MSLL,
Fotograf: Lars-Magnus Olsson

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Nov 2014
Fristadstorget i Eskilstuna

Fristadstorget i Eskilstuna

Det tidigare ganska mörka och nedslitna torget i Eskilstuna har genomgått en total upprustning. Belysningen har fått stort fokus och man ha också satsat på ett styrsystem som gör att varje ljuskälla är individuellt styrbar. på så sätt kan man lätt förändra ljusbilden på torget vid olka evenemang som till exempel konserter och uppträdanden. Stockholm Lighting har levererat, driftsatt och programmerat styrsystemet som baseras på styrenheter från Pharos Controls.

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Mar 2014
Lux review uppmärksammar Skandinavien

Lux review uppmärksammar Skandinavien

Luxreview uppmärksammar Sölvesborgsbron i det senaste numret. Den vackert formade bron ljussattes under 2013 av Ljusarkitektur. Armaturerna kommer  från Lumenpulse och styrningen från Pharos Controls. Läs artikeln.

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Mar 2014
Multilamp

Multilamp

Multilamp från Green Industry är en  mycket flexibel  armatur för produktionsmiljöer. Den är klassad IP66 och passar både i inom och utomhus. Designen är modulbaserad vilket gör att armaturen går att få med ljusflöden från 4608lm ( 4 moduler)till 9216 lm ( 8 LEDs), allt vid 4000K. Armaturhuset är i gjuten aluminium 6060 och optiken i UV stabiliserad plast. Drivdon är inbyggda i armaturen och anslutningen till 200V sker enkelt med snabbkoppling.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Jan 2014
Vackrare tunnlar

Vackrare tunnlar

Linköping kommun har satsat rejält på vackrare och säkrare utomhusmiljöer i staden. Man har arbetat med byggintegrerad utsmyckning vilket betyder att ljuskonstnärer och landskapsarkitekter varit delaktiga i olika byggprojekt från projektering till genomförande. På så sätt har man lyckats skapa konsekventa och snygga lösningar för armaturmontage och placering av teknik och kablage vilket ger stilrena och hållbara installationer. Ett bra exempel är tunneln "In through out" där ljuskonstnären Ulla Ridderberg jobbat tillsammans med ljusplanerare David Johansson. Armaturer Lumenfacade RGB, eW Flex och Ribbon.

Se fler bilder

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Jun 2013
Sölvesborgsbron

Sölvesborgsbron

Sölvesborgsbron är Europas längsta gång och cykelbro och sträcker sig över Sölvesborgsviken mot det nya bostadsområdet Ljungaviken. Bron har en spännande arkitektur med tre karaktäristiska valvbågar över själva bron som är byggd i trä.De tre valvbågarna belyses med ett färgat ljus och vattnet ger glittrande återreflektioner. Armaturerna är Lumenfacade RGB från Lumenpulse och styrningen kommer från Pharos Controls. När man planerat belysningen har hänsyn tagits till det rika djur ch fågellivet i området och man har inspirerats av fåglarnas flyttmönster över året så att bron karaktär över året och dygnet. 

Ljusdesign:Kai Piippo, Lina Färje, Daniel Hodierne, Ljusarkitektur

Installatör: Levins El
Beställare: Sölvesborgs kommun

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Mar 2013
La casa Magica

La casa Magica

Under Lux Helsinki i januari förvandlades Helsingfors Katedral till ett magiskt ljuskonstverk. Uppskattningen hos Helsingforsborna var enorm och nu har vi fått ta del av den video som förevigar upplevelsen. De armaturer som skapar bakgrunden för projektionerna är 32 st Lumenbeam RGBW 6 grader. Ansvarig installatör på plats var vår partenr Sun-Effects. 

Feb 2013
Giron Guovassahas

Giron Guovassahas

eller "Kirunas Gryningsljuseller "Kirunas Gryningsljus", är namnet på konstnär Florence Hermanssons ljud och ljusverk som är det första som möter besökaren i nybyggda Raketskolan i Kiruna. Konstverket är inspirerat av norrskenet och ljusets subtila skiftningar i norra Sverige och konstnären har på ett spännande sätt kombinerat sin konstnärliga idé med kunskap från lokala forskare om norrskenets ljus och ljudfenomen. Det artificiella ljuset har skapats med 20 st Lumenfacade RGB och styrningen sker med LPC1 från Pharos Controls.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Dec 2012
Norska kyrkan sparar energi med LED

Norska kyrkan sparar energi med LED

SLC Norge har sålt belysning till ett antal norska kykor.  Den här effekten uppnås med 4 st Lumenbeam Small på 14 W st placerade  30 meters avstånd. Totalt 52 W, 120 000 h och 5 års garanti!

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Dec 2012
Det vackra blev vackrare

Det vackra blev vackrare

Husfasaden på Brahegatan var vacker dagtid men anonym kvällstid. Fastighetsägaren Estancia Fastigheter ville lyfta fram fastigheten även under dygnets mörka och efter provbelysning blev lösningen 27 stycken Lumebeam Small med 10 graders spridning. Armaturerna placerades mellan fönstren vilken ger en spännande ljuseffekt. Samtliga armaturer lackades i samma färg som fasaden för att ge minimal inverkan på fasadens utseende under dagtid. Energiförbrukning 14W/armatur.

Postat i Exteriörprojekt
Dela   
Okt 2012
Friends Arena officiellt invigd

Friends Arena officiellt invigd

Friends Arena i Solna har nu offfiviellt invigts med en direktsänd gala regisserad av Colin Nutley och med Roxette, Thomas Ledin, The Hives, Loreen och många fler stora artister på plats. Vi på Stockholm Lighting är glada att fasaden verkade uppskattas av besökarna då vi haft  stort fokus på den under det senaste året. Armaturer: ColorGraze och Styrsystem: Pharos LPC 20. Vill ni också följa utsidan? Kolla här. Ljusdesign: Helena Åkerberg

Postat i Exteriörprojekt
Dela